Může mít nepravidelná menstruace negativní vliv na otěhotnění?
Blog

Může mít nepravidelná menstruace negativní vliv na otěhotnění?

4 minuty čtení
Blog
4 minuty čtení

Může mít nepravidelná menstruace negativní vliv na otěhotnění?

Z článku se dozvíte

Jak vypadá ženský cyklus a kdy jeho nepravidelnost může znamenat problémy s otěhotněním? Vydejte se na cestu porozumění vlastnímu tělu, jeho fungování a signálům, které vydává. Máme pro vás několik tipů, jak poznat ovulaci a zvýšit tak šance na správné načasování snah o miminko.

Co to znamená ženský cyklus?

Cyklus. To je velké množství změn hormonálních, slizničních nebo třeba psychických. Změn, které se zhruba každých 28 dní opakují (+/- 3 dny). Tedy v případě, že mluvíme o pravidelném cyklu. Pět až sedm dní trvající krvácení, čtrnáctý den ovulace a každý necelý měsíc znovu. Cykly každé ženy se mezi sebou mohou lišit, a to jak délkou trvání, délkou krvácení, dobou ovulace i bolestivostí a citlivostí. Menstruační a ovulační cykly se navzájem doplňují a cílem obou je připravit tělo ženy na těhotenství vzniklé díky uvolnění nového vajíčka. Pokud k otěhotnění nedojde, cykly se opakují.

Kdy se považuje menstruační cyklus za nepravidelný?

U většiny žen je normální délka menstruačního cyklu mezi 22 a 35 dny. Menstruace pak obvykle trvá 2 až 7 dní. Za nepravidelný menstruační cyklus pak považujeme situaci, kdy se délka cyklu každý měsíc výrazně mění. Nepravidelnost menstruačního cyklu může způsobovat například hormonální nerovnováha, stres, odchylky od normální tělesné hmotnosti, nadměrná fyzická zátěž nebo například určité onemocnění.  

Jaké cykly jsou považovány za nepravidelné? 

  1. Velké fluktuace v délce cyklu: Čas mezi jednotlivými menstruačními krváceními se výrazně liší. Například jeden měsíc je 24 dní a další 35 dní. 
  2. Přeskočení období: Vynechávání jedné nebo více menstruací v případě, že žena není těhotná nebo neprochází menopauzou.
  3. Příliš časté období: Menstruační krvácení přichází častěji než každých 21 dní 
  4. Velmi vzácné období: Menstruace se dostavuje méně často než jednou za 35 dní

Mírné variace v délce cyklu jsou normální a nemusí nutně znamenat zdravotní problém. Pokud si však všimnete významných nepravidelností ve vašem menstruačním cyklu nebo pokud máte obavy, je dobré se poradit s lékařem, který může posoudit, zda je na místě další vyšetření nebo léčba.

Menstruuji, ale ovuluji také?

To, že žena menstruuje automaticky neznamená, že také ovuluje. Zvláště u žen s nepravidelnými cykly, tedy těmi, které trvají více než 35 dní nebo méně než 22 dní. Takové cykly jsou často anovulační a nemohou tak vést k otěhotnění. Je zcela fyziologické, že první roky po začátku menstruace je u dívek cyklus nepravidelný a anovulační. Toto se v průběhu dospívání upraví a žena je poté fyzicky připravena k početí.

Jak poznat ovulaci při nepravidelné menstruaci

Rozpoznání ovulace při nepravidelném menstruačním cyklu může někdy trochu oříšek.Může vyžadovat sledování a zaznamenávání různých indikátorů po delší dobu, aby se našel nějaký konzistentní vzorec. V případě obtíží nebo pokud máte obavy ohledně plodnosti, je vždy nejlepší konzultovat svůj problém se specialistou

  1. Pozorování změn cervikálního hlenu: Během cyklu se mění konzistence a množství cervikálního hlenu. Když se blížíte k ovulaci, hlen se stává průhledným a kluzkým, podobně jako vaječný bílek. Taková konzistence hlenu je tedy známkou plodných dnů.
  2. Měření bazální tělesné teploty: Jako bazální tělesnou teplotu označujeme nejnižší tělesnou teplotu v klidovém stavu. Po ovulaci obvykle stoupá o 0,2 až 0,5 °C a na této úrovni zůstává, dokud nezačne menstruace. Měření bazální tělesné teploty každé ráno a její pečlivé zaznamenávání do grafu může pomoci předpovědět ovulaci.
  3. Ovulační testy: Těsně před ovulací hladina luteinizačního hormonu (LH) prudce stoupá. Jeho hladinu lze detekovat z moči právě pomocí ovulačních testů. Tyto testy jsou přesné a snadno použitelné. Jsou tedy asi nejužitečnějším pomocníkem předpovídání ovulace při nepravidelném cyklu.
  4. Využití technologií a aplikací: Existuje mnoho aplikací a zařízení, které mohou pomoci se sledováním cyklus a předpovídání ovulace. Některé z nich dokonce používají algoritmy pro analýzu dat z vašeho cyklu a zlepšují přesnost předpovědi s každým dalším cyklem.

Příčiny nepravidelného menstruačního cyklu

Pravidelnost hormonálních a fyzických změn vztahujících se k cyklu je ovlivněna celou řadou faktorů např.:

  • psychický stres, 
  • obyčejné nachlazení,
  • změna hmotnosti mohou způsobit prodloužení cyklu, aniž by si to žena uvědomila.

Není tedy nutné se ihned obávat závažných příčin skrývajících se za vynecháním nebo opožděním menstruace.

Mezi závažnější příčiny patří ale například endokrinní onemocnění jménem Syndrom polycystických ovarií (PCOS). Je typický právě nepravidelností menstruace a sníženou pravděpodobností přirozeného početí. Dalším příkladem může být onemocnění endometrióza.

Právě různorodost možných příčin je důvodem, proč je ze všeho nejlepší vše probrat a sledovat s ženským lékařem. Velkým pomocníkem je pečlivě vedený menstruační kalendář a sledování všech změn v průběhu měsíce. Srovnání nepravidelného cyklu farmakologickou léčbou, tradiční léčbou, relaxačními technikami anebo diagnóza onemocnění takto se projevujícího je prvním krokem k cestě za plodností.

Jak ovlivňuje nepravidelný menstruační cyklus snahu o otěhotnění?

  1. Určení plodných ovulace a plodných dnů: U žen s nepravidelným menstruačním cyklem je obtížnější předpovědět ovulaci. To může ztížit načasování pohlavního styku na plodné období. 
  2. Ovulační problémy: Nepravidelné cykly mohou být někdy známkou ovulačních problémů, jako je například syndrom polycystických ovarií (PCOS), který může snížit šanci na otěhotnění. Ovulace může být nepravidelná nebo dokonce úplně chybět.
  3. Zdravotní stav: Nepravidelný cyklus může může být známkou zdravotních problémů ovlivňujících plodnost, jako je hormonální nerovnováha, problémy se štítnou žlázou nebo problémy s dělohou či vaječníky.

TIP: Přečtěte si více informací o menstruaci v rámci IVF léčby.

Co dělat, když se vám nedaří otěhotnět?

Pokud máte nepravidelný menstruační cyklus a delší dobu se bezvýsledně snažíte o miminko, nebojte obrátit na naši kliniku a naše specialisty na plodnost. V Repromedě vás nejdříve vyšetříme s cílem najít příčinu těchto nepravidelností a problémů s plodností. Následně vám doporučíme léčbu, která nejpravděpodobněji povede k narození vytouženého potomka. Jsme tu pro vás na našich klinikách v Brně a Ostravě a už více než 24 let vám pomáháme ke kompletní rodině. 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Objednejte se na nezávaznou konzultaci

A udělejte první krok na vaší cestě za miminkem. Lékař s vámi probere vše, co vás zajímá, a navrhne další postup.

Pokud máte žádanku od lékaře,
je vstupní konzultace zdarma.

Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842
Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983
Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842

Zobrazit na mapě

Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983

Zobrazit na mapě

Splňte si sen o kompletní rodině

Chcete se objednat nebo na něco zeptat? Vyplňte následující formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

[CZ] Obecný formulář (vyskakovací okno, str Kontakt)

 

* Povinné položky

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.