Vitamin D a plodnost – klíč k otěhotnění
Blog

Vitamin D a plodnost – klíč k otěhotnění

2 minuty čtení
Blog
2 minuty čtení

Vitamin D a plodnost – klíč k otěhotnění

Z článku se dozvíte

Vitamin D hraje důležitou roli v mnoha biologických procesech v našem těle, ať už jde o zdraví kostí a svalů nebo imunitní systém. Novější výzkumy však naznačují, že zásadní roli může hrát také v plodnosti. V České republice jeho nedostatkem trpí více než polovina populace.

Málo slunce, málo „déčka“ – kde je vitamín D

Vitamin D získáme především pobytem venku, lidově řečeno ze sluníčka. Dopad slunečních paprsků (konkrétně UVB) na naši kůži totiž spouští jeho syntézu v těle. V játrech a ledvinách se poté vytvoří jeho aktivní forma. Doba, po kterou musíme být venku, abychom „déčka“ získali dostatek, však závisí na mnoha faktorech, jako je:

  • lokalita, 
  • roční období, 
  • oblačnost, 
  • denní doba, 
  • intenzita pigmentu pleti 
  • plocha odhalené kůže.

K tvorbě vitaminu D je také zapotřebí určitá vlnová délka UV záření. Ta je u nás dostupná pouze od dubna do října, mezi 10 a 15 hodinou. V těchto měsících tak stačí být na sluníčku asi 20 až 30 min. Za tuto dobu pokožka dokáže vyprodukovat více než sto násobek doporučené denní dávky a přebytek si uloží do zásoby.

Další zdroje vitamínu D

Ačkoliv je primárním zdrojem sluneční záření, vitamin D můžeme získat i ze stravy. Jeho nejbohatším přirozeným zdrojem je rybí tuk, zejména ten z lososů, makrel a sleďů. V menším množství jej najdeme také v játrech, žloutcích, sardinkách a tuňákovi. Na rozdíl od „déčka“, které získáme ze sluníčka, vitamin D ze stravy nebo z doplňků stravy do zásoby tělo ukládat neumí.

TIP: Stáhněte si tipy na naše jídelníčky, které obsahují recepty z ryb.

Rizikovým faktorem pro dostatek vitaminu D je i věk. S postupujícími lety se schopnost kůže produkovat vitamin D snižuje. Komplikovat vstřebávání vitaminu D v těle mohou také některá onemocnění trávicího traktu, jako je Crohnova nemoc nebo celiakie. Pozor by si měli dát také pravidelní uživatelé kortikosteroidů či léků na hubnutí.

Vliv vitaminu D na ženskou a mužskou plodnost

Zbystřit by měli také všichni, kdo se snaží o miminko. Nejnovější studie totiž ukazují, že muži s vyšší hladinou vitaminu D mívají kvalitnější sperma (větší počet a pohyblivost) a vyšší hladiny testosteronu, což zvyšuje šance na úspěšné oplození vajíčka.

I u žen může nedostatek vitaminu D ovlivnit reprodukční zdraví a menstruační cyklus. Jeho nedostatek se může projevit například bolestivými menstruačními křečemi (dysmorea), nepravidelným cyklem (amenorea) či dokonce úplným zastavením cyklu. Některé studie také ukazují, že nízká hladina vitaminu D může mít vliv na hladiny estrogenů a může tak ovlivnit samotné početí. Ženy, které mají více „déčka“, tak mají větší šanci otěhotnět, a to i pomocí asistované reprodukce. Kromě toho se snižuje i riziko opakovaných potratů.

Je však důležité si uvědomit, že potřebné množství vitaminu D je individuální. Pokud si nejste jisti, zda máte nedostatek vitaminu D, můžete si jeho hladinu nechat změřit u nás v Repromedě. S ohledem na nejnovější vědecké poznatky jsme totiž zavedli preventivní testování množství „déčka“ a jiných vitamínů v těle. Na základě výsledků vám pak můžeme doporučit individuální medikaci.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Objednejte se na nezávaznou konzultaci

A udělejte první krok na vaší cestě za miminkem. Lékař s vámi probere vše, co vás zajímá, a navrhne další postup.

Pokud máte žádanku od lékaře,
je vstupní konzultace zdarma.

Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842
Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983
Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842

Zobrazit na mapě

Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983

Zobrazit na mapě

Splňte si sen o kompletní rodině

Chcete se objednat nebo na něco zeptat? Vyplňte následující formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

[CZ] Obecný formulář (vyskakovací okno, str Kontakt)

 

* Povinné položky

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.