Co stačí k otěhotnění – některé babské rady jsou mýtus
Blog

Co stačí k otěhotnění – některé babské rady jsou mýtus

4 minuty čtení
Blog
4 minuty čtení

Co stačí k otěhotnění – některé babské rady jsou mýtus

Z článku se dozvíte

Co všechno může ovlivnit vaši schopnost otěhotnět? Kdy je tedy nejlepší čas pro to začít se snažit a jak vlastně probíhá menstruační cyklus? Zvyšte své šance na miminko pomocí babských rad, ale vyhněte se vyvráceným mýtům.

Cyklus ženské plodnosti – co byste měli vědět?

Menstruace je první fází menstruačního cyklu. Začíná prvním dnem krvácení, které trvá obvykle 3 až 5 dnů. Z těla se během této doby společně s děložní sliznicí vyplavuje i neoplodněné vajíčko. Hladina estrogenu je nejnižší. Jedná se o první den cyklu, a tudíž i začátek folikulární fáze.

TIP: Více o menstruačním cyklu si můžete přečíst zde.

Folikulární fáze začíná prvním dnem menstruace a trvá zhruba 14 dní až do ovulace. Hlavní roli zde hraje folikuly stimulující hormon (FSH), který stimuluje růst folikulů ve vaječnících. Jeden folikul se nakonec stane dominantní a připraví vajíčko na ovulaci.

Ovulace a plodné dny obvykle nastávají uprostřed cyklu a jsou klíčové pro početí. Jako ovulaci označujeme stav, kdy je zralé vajíčko uvolněno z vaječníku do vejcovodu a je připraveno na oplodnění. Plodné dny jsou obvykle dva až tři dny před ovulací, den ovulace a den po ní. 

TIP: Více o ovulaci a plodných dnech můžete zjistit zde.

Luteální fáze začíná společně s ovulací a končí s příchodem další menstruace. Během této doby žluté tělísko, které vzniklo z folikulu uvolňující vajíčko produkuje značné množství progesteronu. Pokud nedojde k oplodnění, vajíčko zanikne a s ním i zmíněné žluté tělísko. Hladiny progesteronu i estrogenů prudce klesnou a začíná nový cyklus. 

Jak dlouho trvá otěhotnět a kdy má žena největší šanci na otěhotnění?

Největší šance na otěhotnění je během takzvaných plodných dnů. Ty obvykle připadají na několik dní před ovulací, den ovulace a den po ní. K jejich přesnému určení pomůže speciální ovulační test nebo sledování bazální teploty.

Pravděpodobnost otěhotnění při prvním pohlavním styku

Z pohledu otěhotnění je první pohlavní styk stejný jako všechny ostatní. Šance, že žena otěhotní při prvním sexu, je tak úplně stejná jako při jakémkoliv jiném. 

Kdy zajít na vyšetření plodnosti, když se nedaří?

Konzultovat svůj problém s otěhotněním s odborníky doporučujeme párům, kterým se nedaří více než rok. Pokud je ženě více než 35 let tato doba se zkracuje na půl roku. 

Co ovlivňuje plodnost a jak ji zvýšit

Plodnost může být ovlivněna širokým spektrem faktorů včetně věku, genetiky, zdravotního stavu, životního stylu a prostředí. Zatímco některé faktory, jako jsou genetická predispozice jen tak nezměníme, některé faktory vylepšit můžeme. 

  • Zdravý životní styl: Vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály, pravidelná fyzická aktivita, udržování zdravé tělesné hmotnosti a omezení stresu mohou pozitivně plodnost výrazně zlepšit.
  • Omezení škodlivých látek: Vyhněte se kouření, nadměrné konzumaci alkoholu a jiných drog. 
  • Sledování menstruačního cyklu: Zjistěte, kdy máte ovulaci a kdy jsou vaše plodné dny.

Nenechte se zmást mýty o otěhotnění

Některé babské rady radí, jak zaručeně otěhotnět, jiné naopak přinášejí doporučení, která otěhotnění zcela jistě zabrání. Kde je pravda, a je možné, se na některá z těchto doporučení spolehnout?

1. Při prvním pohlavním styku dívka nikdy neotěhotní.

Toto je mýtus. K otěhotnění stačí jeden jediný nechráněný pohlavní styk uskutečněný v průběhu ovulace. A ani první pohlavní styk v tomto směru není výjimka.

2. Pokud dojde ke styku během menstruace, pak těhotenství nehrozí.

Mýtus/Pravda. Při krvácení v obvyklém termínu menstruace u ženy k otěhotnění nemůže dojít, ale výjimečně, spíše v raritních případech, může žena otěhotnět při krvácení, a to zejména tehdy, když se zamění krvácení menstruační a ovulační.

3. Když chce dvojice počít, je dobré, aby ihned po styku žena zvedla nohy nad hlavu, tím ejakulát se spermiemi nateče k vajíčku a spermiím to usnadní proniknutí do vajíčka.

Toto je další z častých mýtů. Zvednutí nohou nad hlavu, stojka ani nic podobného nezvýší pravděpodobnost otěhotnění. Spermie jsou uzpůsobeny k tomu, aby se k vajíčku dostaly vlastním pohybem a tento způsob napomáhání doputování spermií k vajíčku je zcela zbytečný a vznik těhotenství nikterak nezvýší. Pokud dvojice nemůže počít přirozenou cestou je vhodná konzultace s lékařem. Čím dříve se případně s léčbou začne, tím má dvojice vyšší šanci na to, že těhotenství vznikne. Na vině samozřejmě může být i špatná pohyblivost spermií, ale tím, že se žena položí na záda a dá nohy nahoru, jim bohužel nepomůže. Pár by měl mnohem spíše vyhledat pomoc lékaře, který dokáže určit, zda kvalita spermií k oplodnění stačí.

TIP: Kvalitu spermií vám pomůže určit spermiogram.

4. Těhotenství zcela jistě zabrání, když si žena po styku provede výplach pochvy octovou vodou.

Mýtus. Pokud dojde k nechráněnému pohlavnímu styku, nebo k selhání antikoncepce, například k protržení kondomu, je možné dojít do lékárny a zakoupit nouzovou antikoncepci. Postkoitální antikoncepce je k dostání i bez receptu. Nicméně, tato antikoncepce není určená pro pravidelné používání a je skutečně jen řešením v nouzi.

5. K zabránění těhotenství dojde tehdy, když žena během styku neprožije vyvrcholení, a naopak, pokud žena chce otěhotnět, je třeba, aby dosáhla vyvrcholení.

Samozřejmě velký mýtus! Pokud by k otěhotnění bylo nutné vyvrcholení, mnoho žen by se svého potomka nikdy nedočkalo. Jsou ženy, které vyvrcholení nedosáhly nikdy v životě, a přesto jsou i několikanásobnými matkami. Vyvrcholení není podmínkou otěhotnění a naopak, zabránění vyvrcholení není antikoncepční metodou.

6. Za neplodností ženy stojí to, že z ní sperma po nechráněném styku pokaždé vyteče

Toto je samozřejmě mýtus. To, že sperma po styku vytéká z pochvy, je zcela normální, fyziologické. Není možné, aby se v ženě nějak hromadilo, či se do ní vstřebávalo. A i přesto, že žena pozoruje vytékání, nic nestojí v cestě tomu, aby otěhotněla. Ovšem zase zde platí, že musí být splněny veškeré podmínky k přirozenému početí u obou partnerů a opět platí, že pokud se dvojici otěhotnění dlouhodobě nedaří, je vhodná konzultace s lékařem, případně zahájení léčby.

TIP: Pokud se vám otěhotnění nedaří, objednejte se na kliniku k vyšetření plodnosti.

Jak poznat těhotenství?

Období po embryotransferu je plné napětí a očekávání. V raných stádiích těhotenství bývají symptomy velmi různorodé. Mezi běžné příznaky patří únava, změny v chuti k jídlu, mírné křeče v podbřišku nebo zvýšená citlivost prsou. Každá žena a každé těhotenství je unikátní. Zda opravdu došlo k úspěšnému uhnízdění embrya prozradí až těhotenský test a následné vyšetření na klinice. S těhotenským testem ale zbytečně nespěchejte, provedení testu dříve než 14 dní po transferu by mohlo jeho výsledek zkreslit. Pokud se na testu objeví dvě čárky, pozveme si vás na kontrolní ultrazvuk a zjistíme, zda vám můžeme gratulovat.

Repromedě jsme zde pro vás už více než 25 let. Díky naší pomoci na světě přibylo více než 6 000 dětských úsměvů. Pokud i vás trápí opakované neúspěšné pokusy o miminko, nebojte se na nás obrátit. Na našich klinikách v Brně a Ostravě na Vás čeká tým zkušených  profesionálů, kteří vám pomohou splnit i váš sen. 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Objednejte se na nezávaznou konzultaci

A udělejte první krok na vaší cestě za miminkem. Lékař s vámi probere vše, co vás zajímá, a navrhne další postup.

Pokud máte žádanku od lékaře,
je vstupní konzultace zdarma.

Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842
Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983
Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842

Zobrazit na mapě

Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983

Zobrazit na mapě

Splňte si sen o kompletní rodině

Chcete se objednat nebo na něco zeptat? Vyplňte následující formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

[CZ] Obecný formulář (vyskakovací okno, str Kontakt)

 

* Povinné položky

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.