Transfer embrya při IVF léčbě – kryoembryotransfer (KET)

Transfer embrya

Přenos embrya do dělohy je jedním z nejdůležitějších kroků v IVF léčbě. K přenesení embrya se používá tenký katetr a celý proces trvá zhruba 5 minut.

Transfer embrya

Přenos embrya do dělohy je jedním z nejdůležitějších kroků v IVF léčbě. K přenesení embrya se používá tenký katetr a celý proces trvá zhruba 5 minut.

Jak probíhá transfer embrya

Zákrok je krátký, většinou bezbolestný a provádí se na transferovém pokojíku při relaxační hudbě. Při transferu můžete sledovat videozáznam přenosu vybraného embrya a u zákroku může být i váš partner.

Je embryotransfer bolestivý?
U většiny žen se jedná o ambulantní nebolestivý výkon. U některých žen může být děložní hrdlo zúžené z důvodu vývojové vady dělohy nebo jako následek prodělaného zánětu či operace. V takovém případě může být transfer mírně nepříjemný.

Embrya je ideální zavést do dělohy ve stádiu blastocysty. To je 5.–6. den od oplození vajíček spermiemi. Jednou variantou je provést tzv. čerstvý transfer, druhou variantou je tato embrya zamrazit a transferovat je až v dalším cyklu (tzv. kryoembryotransfer – KET). Právě druhou možnost v Repromedě preferujeme.

Proč v Repromedě preferujete kryoembryotransfer neboli KET?
Hlavním důvodem je vyšší úspěšnost léčby. Proč tomu tak je? K vyšší úspěšnosti přispívá časové odložení transferu do následujících přirozených cyklů ženy, které už nejsou zatížené hormonální stimulací (nutnou pro odběr vajíček). V následujících cyklech jsme tak zpravidla schopni dosáhnout lepší připravenosti děložní sliznice pro přijetí embrya. Dalším důvodem je využití preimplantačního genetického testování embryí, které provádíme v současnosti u většiny našich pacientů. V tomto případě je KET z časových důvodů jedinou možností. Během odloženého transferu v naší genetické laboratoři vyšetříme embrya. V následujícím cyklu transferujeme to nejperspektivnější z nich.

Jak pečujeme o embrya

Našim klientům nabízíme využití moderních inkubátorů MIRI Time-lapse. Tyto inkubátory zajišťují embryím tu nejlepší péči, poskytují oddělený prostor pro kultivaci a současně kontinuálně zaznamenávají jejich vývoj prostřednictvím integrované kamery. Vzhledem k tomu, že není zapotřebí jejich vyjmutí z inkubátoru za účelem kontroly pod mikroskopem, nedochází ke kolísání parametrů kultivačních podmínek.

Jak se připravit na transfer embrya

Vhodným doplňkem před i po transferu je akupunktura. Před transferem vás příjemně naladí a uvolní oblast malé pánve pro snazší zavedení embrya. Po transferu se pomocí akupunktury pracuje s cirkulací krve do dělohy, čímž se podpoří výživa a správný vývoj embrya. Kromě toho se příjemně zrelaxujete.

Jaké metody mohou pomoci k uhnizďování embryí?

Může se stát, že i přes řadu testů, podle kterých uchycení embrya nic nebrání, se uchycení opakovaně nedaří. Problém může způsobovat děložní sliznice, která nemusí být na transfer dostatečně připravená. V tomto směru vám může pomoci test beReady nebo EndomeTRIO.

  • Na základě analýzy vzorku stěru z dělohy určí test beREADY vaše individuální implantační okno a stanoví tak optimální čas pro embryotransfer.
  • Test EndomeTRIO z jednoho vzorku děložní sliznice provede současně tři testy. Kromě stanovení implantačního okna analyzuje také bakteriální rovnováhu endometria a odhalí bakterie způsobující chronický zánět.
  • Zvýšit šance na uhnízdění embrya a následné otěhotnění může pomoci speciální kultivační médium „lepidlo – Glue“. Toto médium je vyvinuto tak, aby napodobovalo podmínky v děloze ženy a zároveň funguje jako „lepidlo“, obsahuje všechny živiny potřebné pro optimální vývoj embryí a při transferu pomáhá s přichycením k děložní stěně.

Proč v Repromedě přenášíte při embryotransferu pouze jedno embryo?
Protože víme, že transfer dvou nebo více embryí nezvyšuje pravděpodobnost otěhotnění, zvyšuje pouze pravděpodobnost vícečetného těhotenství. Přenesením jednoho embrya tak bráníme vzniku vícečetného těhotenství, které představuje riziko jak pro ženu, tak pro děti.
Jsme moc rádi, že průměrný počet transferovaných embryí na naší klinice je dlouhodobě 1,0. Naším cílem totiž není pouze vaše těhotenství, ale zdravé miminko ve vaší náruči. Jen tak můžeme být s naší prací spokojeni i my sami.

Můžu mít po transferu jednoho embrya dvojčata?
U transferu jednoho embrya může k vícečetnému těhotenství dojít pouze v případech jednovaječných dvojčat, která vzniknou rozdělením původně jednoho transferovaného embrya.

S jakou pravděpodobností otěhotním?
Pravděpodobnost otěhotnění po transferu jednoho embrya vyšetřeného PGT je až 58 %. Ve většině cyklů je však získáno více perspektivních embryí. Přibližně 7 z 10 párů stačí k dosažení těhotenství pouze jeden IVF cyklus. Během 4 IVF cyklů u nás otěhotní 99 % párů.

Domluvte si s námi nezávaznou konzultaci

A udělejte první krok na vaší cestě za miminkem. Lékař s vámi probere vše, co vás zajímá, a navrhne další postup.

Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842
Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983
Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842

View on map

Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983

View on map

Splňte si sen o kompletní rodině

Chcete se objednat nebo na něco zeptat? Vyplňte následující formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

[CZ] Obecný formulář (vyskakovací okno, str Kontakt)

 

* Povinné položky

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.