Jaká je pravděpodobnost otěhotnění po 40? Jaké jsou vaše šance na miminko?
Blog

Jaká je pravděpodobnost otěhotnění po 40? Jaké jsou vaše šance na miminko?

2 minuty čtení
Blog
2 minuty čtení

Jaká je pravděpodobnost otěhotnění po 40? Jaké jsou vaše šance na miminko?

Z článku se dozvíte

Ženská plodnost je komplexní téma, které je ovlivněno mnoha faktory. Jedním z těch nejdůležitějších je věk. Jaké jsou šance na přirozené početí po 40. narozeninách a jak v tomto směru může pomoci asistovaná reprodukce?

Jaké jsou šance na otěhotnění po 40?

Reprodukční věk ženy se obvykle vztahuje na období od první do poslední menstruace. Na rozdíl od mužů, kterým se spermie tvoří po celý život nové, mají však ženy zásobu vajíček vytvořenou už v prenatálním stádiu. Vajíčka jsou tedy o několik měsíců starší než žena sama.

Proto je z biologického pohledu ženské tělo nejlépe připraveno na těhotenství v mladé dospělosti, ideální biologický věk prvorodičky je tak přibližně 25 let. Již po 30. roce dochází u žen k postupnému snižování plodnosti. Kvalita a množství vajíček začne totiž postupně klesat. Po 40. roce však už klesá významně. Těhotenství jako takové však určitě není vyloučené. Avšak šance na přirozené početí se pohybují kolem pěti procent. 

TIP: Přečtěte si kompletní článek o tom, jak věk ovlivňuje plodnost ženy.

Těhotenství po 40. roce není bez rizika

Vyšší věk nastávající maminky je spojen s vyšším rizikem komplikací během těhotenství, ale i s vyšší mírou výskytu genetických vad u miminka. Riziko, že se dvacetipětileté ženě narodí dítě s Downovým syndromem je 1 ku 1350. Čtyřicetiletá těhotná žena ale čelí v případě Downova syndromu riziku 1 ku 100, o čtyři roky později dokonce 1 ku 30. Ženám proto doporučujeme provést neinvazivní test PrenatalAdvance, který z krve těhotné ženy detekuje nejčastější odchylky v chromozomech plodu už od desátého týdne těhotenství. 

TIP: Přečtěte si více o ženských a mužských chromozomech.

Jít či nejít na IVF léčbu?

Rozhodnutí, zda podstoupit IVF léčbu či ne, je vždy pouze na daném páru. Pro páry ve vyšším reprodukčním věku však může být vhodnou volbou. Naděje na přirozené početí zdravého miminka se totiž snižují a tak je asistovaná reprodukce jednou z možností, jak se vytouženého miminka dočkat.

Jaké jsou podmínky a ceny pro pacienty ve věku 40?

V České republice spolufinancují zdravotní pojišťovny léčbu neplodnosti ženám od 22. do 40. narozenin. IVF léčbu je však možné podstoupit i později. Zákon totiž povoluje provádět metody asistované reprodukce až do 49. narozenin. Je však potřeba myslet na to, že nejen pravděpodobnost přirozeného početí, ale také úspěšnost léčby s přibývajícím věkem klesá.

Jak probíhá IVF léčba

IVF léčba začíná řadou předběžných testů a vyšetření, která pomáhají zjistit příčinu problému s otěhotněním a na základě výsledků stanovit optimální léčbu. V případě žen po 40. roce je zásadní otestovat množství a kvalitu vajíček. K tomuto účelu složí Femme test. Ten z odebraného vzorku krve stanoví hladinu AMH neboli Antimülleriánského hormonu, který přímo souvisí se zásobou vajíček. Soustředí se také na TSH a prolaktin.

Pokud výsledky testování prozradí, že vajíčka jsou málo kvalitní a opakovaně se nedaří, aby se z nich vyvinulo zdravé embryo, může být ženě doporučena léčba s využitím darovaných vajíček. V procesu umělého oplodnění by tedy byla vynechána hormonální stimulace ženy s cílem získání optimálního počtu vajíček k oplození. Tuto stimulaci by podstupovala potenciální dárkyně. Získaná vajíčka by se následně oplodnila partnerovými spermiemi a vzniklé embryo následně transferováno ženě do dělohy. 

TIP: Zjistěte více o průběhu umělého oplodnění.

Je vám kolem 40 let a snažíte se o miminko? Neztrácejte zbytečně čas a obraťte se na Repromedu. Jsme klinika pro léčbu neplodnosti s více než 24 lety zkušeností. Náš tým odborníků na asistovanou reprodukci je zde pro vás na pobočkách v Brně a Ostravě, aby vám pomohl splnit sen o miminku ve vaší náruči.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Objednejte se na nezávaznou konzultaci

A udělejte první krok na vaší cestě za miminkem. Lékař s vámi probere vše, co vás zajímá, a navrhne další postup.

Pokud máte žádanku od lékaře,
je vstupní konzultace zdarma.

Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842
Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983
Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842

Zobrazit na mapě

Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983

Zobrazit na mapě

Splňte si sen o kompletní rodině

Chcete se objednat nebo na něco zeptat? Vyplňte následující formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

[CZ] Obecný formulář (vyskakovací okno, str Kontakt)

 

* Povinné položky

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.