Samovolný potrat, jak jej poznat a co může být důvodem?
Blog

Samovolný potrat, jak jej poznat a co může být důvodem?

3 minuty čtení
Blog
3 minuty čtení

Samovolný potrat, jak jej poznat a co může být důvodem?

Z článku se dozvíte

Samovolný potrat — nejčastější komplikace raného těhotenství. Velice bolestivá zkušenost, která však není nijak ojedinělá. Jaké jsou nejčastější příčiny samovolných potratů a co dělat, pokud se opakují? Na to se dnes společně podíváme. 

V jakém týdnu těhotenství nejčastěji dochází k samovolnému potratu?

Většina samovolných neboli spontánních potratů (cca 80 %) nastává v prvním trimestru, tedy do 13. týdne těhotenství. Statisticky nejvyšší riziko potratu je pak mezi 6. a 8. týdnem. Každá žena a každé těhotenství je však jedinečné, a proto se mohou rizika lišit.

Jak poznat samovolný potrat

V raných stádiích těhotenství jsou příznaky samovolného potratu podobné menstruaci. Některé ženy tak ani nemusí zjistit, že byly těhotné a místo klasické menstruace prodělaly potrat. Ve vyšších stupních těhotenství může samovolný potrat doprovázet silné krvácení, křeče v podbřišku, bolest v zádech, výtok tkání nebo sraženin z pochvy a zmizení těhotenských příznaků, jako je nevolnost nebo bolest prsou. Tyto příznaky jsou pro potrat běžné, avšak nemusí nutně znamenat ztrátu miminka. Vaginální krvácení se může objevit i během normálního těhotenství, aniž by signalizovalo problém. Nicméně, v případě takových příznaků je důležité zachovat klid a obrátit se na lékaře. 

Příčiny samovolného potratu

Samovolné potraty jsou často způsobeny genetickými anomáliemi v embryu, které brání jeho dalšímu rozvoji. Dalšími možnými příčinami mohou být hormonální nerovnováha, problémy s dělohou nebo děložním čípkem, infekce, a také zdravotní stav matky, jako je autoimunitní onemocnění nebo diabetes. Samovolný potrat si proto nikdy nedávejte za vinu. 

Průběh samovolného potratu a co se děje po něm?

Každá žena je jedinečná a proto se i průběh samovolného potratu může u každé z nás lišit. Některé ženy zažijí rychlý průběh s krvácením a bolestí, zatímco u jiných může proces trvat déle. Po samovolném potratu je důležitá lékařská péče, aby se zajistilo, že všechny tkáně byly z těla odstraněny a nedošlo tak k žádným komplikacím, jako je infekce.

Potrat je nesmírně náročná zkušenost. Je proto důležité dát svému tělu i mysli dostatečný čas k uzdravení. Univerzální návod neexistuje, je ale dobré se obklopit lidmi, kteří vás podporují. Ať už je to partner, rodina, přátelé či odborníci. Péče o sebe je v tomto období klíčová. Naslouchejte svému tělu, dopřejte si dostatek odpočinku, zdravou výživu, mírné cvičení, nebo nějakou z vašich oblíbených aktivit. 

Co můžete udělat pro snížení rizika samovolného potratu?

V případě, že je příčina potratu genetická, je nejlepší prevencí právě genetické vyšetření ženy i muže. To může odhalit příčinu a díky moderním metodám asistované reprodukce mohou odborníci páru účelně pomoct.

Obecně by se ale pár snažící se o miminko měl vyhýbat alkoholu, tabáku a drogám. Oba by také měli udržovat zdravou hmotnost a dodržovat správnou životosprávu. Ačkoliv to může znít jako klišé, zkuste také eliminovat stres, kterému jste vystaveni. 

Co dělat při opakovaných potratech?

Jeden či dva samovolné potraty nejsou nic, čeho by se bylo třeba výrazněji obávat. Pokud se však samovolné potraty opakují častěji, je důležité začít hledat příčinu. Na místě je nejen standardní lékařské vyšetření, ale také genetické testy a laboratorní analýzy pro vás i vašeho partnera. Častým důvodem opakovaných potratů je totiž právě genetika. 

Pravděpodobnost potratu po IVF

Samovolné potraty se mohou vyskytnout i po asistované reprodukci. Riziko se liší v závislosti na individuálních okolnostech, věku a specifických zdravotních podmínkách. Obecně se ale dá říct, že díky genetickému testování asistovaná reprodukce riziko samovolného potratu snižuje

Kdy můžete opět otěhotnět po samovolném potratu?

Doporučení se liší v závislosti na individuální situaci, ale obecně se doporučuje počkat jeden až několik menstruačních cyklů, než se pokusíte otěhotnět znovu. Toto období umožňuje tělu zotavit se a zajistit, že je připraveno na další těhotenství. Vaši situaci by ale vždy měl posoudit lékař. Pokud také bojujete s opakujícími se samovolnými potraty, neváhejte se obrátit na odborníky v Repromedě. Na cestě k miminku párům pomáháme už víc než 254 let. Jsme zde pro vás na klinikách v Brně a Ostravě

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Objednejte se na nezávaznou konzultaci

A udělejte první krok na vaší cestě za miminkem. Lékař s vámi probere vše, co vás zajímá, a navrhne další postup.

Pokud máte žádanku od lékaře,
je vstupní konzultace zdarma.

Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842
Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983
Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842

Zobrazit na mapě

Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983

Zobrazit na mapě

Splňte si sen o kompletní rodině

Chcete se objednat nebo na něco zeptat? Vyplňte následující formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

[CZ] Obecný formulář (vyskakovací okno, str Kontakt)

 

* Povinné položky

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.