Jak funguje nitroděložní tělísko a jak ovlivní budoucí otěhotnění?

Jak funguje nitroděložní tělísko a jak ovlivní budoucí otěhotnění?

2 minuty čtení
Blog
2 minuty čtení

Jak funguje nitroděložní tělísko a jak ovlivní budoucí otěhotnění?

Z článku se dozvíte

Snahy zabránit nechtěnému početí jsou staré jako lidstvo samo. Jednou z nejspolehlivějších metod antikoncepce, která je navíc i prakticky bezúdržbová, je nitroděložní tělísko. Po jeho zavedení totiž nemusíte několik let vůbec nic řešit. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak tělísko funguje, jaké jsou jeho typy a jak může ovlivnit budoucí otěhotnění.

Co je nitroděložní tělísko

Nitroděložní tělísko je malé antikoncepční zařízení, které se umísťuje přímo do dělohy ženy na tři až pět let. Úkolem několik centimetrů velkého tělíska, které má většinou tvar písmene T, je zabránit těhotenství. O tom, jakým způsobem toho dosáhne, rozhoduje fakt, jestli se jedná o tělísko hormonální či nehormonální. 

Hormonální tělísko

Z hormonálního tělíska se uvolňuje do děložního prostředí malé množství hormonu, který zahušťuje hlen v cervikálním kanálu. To brání spermiím v pohybu skrze hrdlo do dělohy a tak i dosažení vajíčka. Uvolňující se hormon může také zpomalovat růst děložní sliznice (endometria), kde by se případně oplodněné vajíčko mohlo uhnízdit. Z tohoto důvodu se obecně snižuje intenzita menstruačního krvácení nebo mizí úplně.

Přečtěte si, jaký vliv má hormonální antikoncepce na neplodnost.

Nehormonální tělísko

Nehormonální tělíska, která bývají zpravidla vyrobena z mědi, fungují trochu jinak. Vzácné kovy, jako je měď totiž působí jako spermicid, který zabíjí nebo poškozuje spermie. Ty pak nejsou schopné vajíčko oplodnit.  

Jak funguje a jak se zavádí nitroděložní tělísko?

Zavedení nitroděložního tělíska je poměrně rychlý a jednoduchý zákrok, který provádí gynekolog. Tělísko se umisťuje přímo do dělohy pomocí speciálního aplikátoru. Přestože tento zákrok může být mírně nepříjemný, trvá jen několik minut. Jednou z největších výhod nitroděložního tělíska je, že žena ani muž nemusí nic pravidelně hlídat nebo dodržovat. Po jeho zavedení je možné tělísko využívat 3 až 5 let. 

Vadí nitroděložní tělísko při sexu?

Většina žen a jejich partnerů přítomnost tělíska během pohlavního styku vůbec necítí. Některým obzvláště citlivým mužům se však může ojediněle stát, že při sexu cítí vlákna, která vedou skrze děložní hrdlo do pochvy. Tyto nitky slouží k ověření, že je tělísko na svém místě a také k následnému vyjmutí. Pokud partner vlákna cítí, zkonzultujte situaci se svým gynekologem. Řešením může být jejich dodatečné zkrácení.  

Je nitroděložní tělísko vhodnou pouze pro starší ženy nebo i pro mladé?

Dříve se nitroděložní tělísko doporučovalo pouze ženám, které už rodily nebo dalšího potomka neplánovaly. Vše se ale vyvíjí a dnešní nitroděložní tělíska jsou bezpečnou a efektivní antikoncepcí pro ženy všech věkových kategorií. Vhodné jsou tedy i pro ženy, které ještě nerodily a miminko teprve plánují. S rozhodnutím, zda zvolit tělísko hormonální či nehormonální, vám může pomoci lékař, který zohlední váš zdravotní stav i vaše ostatní potřeby.

Jaké jsou rizika nitroděložního tělíska?

Aplikace i následné používání nitroděložního tělíska není spojeno s žádnými většími riziky. Komplikace jako je infekce, perforace dělohy nebo vysunutí tělíska jsou velmi vzácné. Jedná se tak o velice bezpečnou formu antikoncepce. 

Nitroděložní tělísko a otěhotnění

Bohužel žádná forma antikoncepce, kromě sexuální abstinence, není stoprocentní. Hormonální tělísko se ale této hranici téměř přibližuje. Dosahuje totiž 99,8% spolehlivosti. Vyšší ochranu proti početí tedy prakticky nelze najít. Pokud se z jakéhokoliv důvodu rozhodnete tělísko přestat používat, jeho vyjmutí trvá lékaři jen několik minut. Účinek rychle odezní a vaše tělo se brzy vrátí do normálního stavu plodnosti. Pokud jste vysadila antikoncepci a s partnerem se snažíte o miminko déle než rok, obraťte se na odborníky na reprodukci v Repromedě. Vás i partnera pečlivě vyšetříme a pomůžeme vám, abyste co nejdříve i vy mohli obejmout svoje miminko. Na cestě k miminku párům pomáháme už víc než 25 let. Jsme zde pro vás na klinikách v Brně a Ostravě.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Objednejte se na nezávaznou konzultaci

A udělejte první krok na vaší cestě za miminkem. Lékař s vámi probere vše, co vás zajímá, a navrhne další postup.

Pokud máte žádanku od lékaře,
je vstupní konzultace zdarma.

Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842
Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983
Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842

Zobrazit na mapě

Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983

Zobrazit na mapě

Splňte si sen o kompletní rodině

Chcete se objednat nebo na něco zeptat? Vyplňte následující formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

[CZ] Obecný formulář (vyskakovací okno, str Kontakt)

 

* Povinné položky

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.