Menstruace v rámci IVF léčby: co byste měli vědět a na co se připravit
Blog

Menstruace v rámci IVF léčby: co byste měli vědět a na co se připravit

3 minuty čtení
Blog
3 minuty čtení

Menstruace v rámci IVF léčby: co byste měli vědět a na co se připravit

Z článku se dozvíte

Menstruační cyklus hraje klíčovou roli nejen v přirozené plodnosti, ale také při IVF léčbě. Pochopení toho, jak cyklus funguje a jak jej může ovlivnit hormonální stimulace, je nezbytné pro úspěšnou přípravu a průběh léčby. V tomto článku se podíváme na roli menstruačního cyklu v plodnosti, přípravu na IVF z pohledu cyklu i na to, co očekávat během léčby a jaké změny mohou nastat po embryotransferu.

Menstruační cyklus a jeho role v plodnosti

Pravidelný menstruační cyklus trvá přibližně 28 dní, s možnými odchylkami tří dnů na každou stranu. Můžeme jej rozdělit do čtyř fází: 

  • folikulární fáze, 
  • ovulace, 
  • luteální fáze a 
  • menstruace.

Folikulární fáze

Folikulární fáze začíná prvním dnem menstruace a trvá až do ovulace. V této fázi dochází ke zrání folikulů ve vaječnících pod vlivem hormonu FSH (folikuly stimulující hormon). Endometrium, neboli děložní sliznice, se začíná obnovovat a připravuje se na možné těhotenství. 

Ovulace

Ovulace, která nastává přibližně čtrnáctý den cyklu, je okamžikem, kdy se zralé vajíčko uvolní z vaječníku a začne svou cestu vejcovodem do dělohy. Jedná se o klíčový moment pro možnost oplodnění.

Luteální fáze

Po ovulaci následuje luteální fáze, která trvá až do začátku následujícího menstruačního krvácení. Během této fáze se děložní sliznice připravuje na přijetí případného oplodněného vajíčka. Hladiny progesteronu a estrogenu se zvyšují. Pokud však nedojde k oplodnění, opět klesnou, což způsobí odloučení děložní výstelky a následné menstruační krvácení. 

Menstruace

Menstruace je tak závěrečnou fází cyklu, kdy dochází k vyloučení děložní sliznice spolu s neoplodněným vajíčkem, a celý cyklus začíná znovu.

Je tedy více než nasnadě, že menstruační cyklus má na plodnost ženy zásadní vliv. Jeho pravidelnost a průběh zásadně ovlivňují schopnost otěhotnět. Každá žena může mít odlišnou délku cyklu, intenzitu krvácení či bolestivost, ale princip cyklu a jeho vliv na plodnost je univerzální. 

Příprava na IVF z pohledu menstruačního cyklu

Příprava na IVF léčbu zahrnuje několik kroků, které jsou většinou synchronizovány s menstruačním cyklem ženy. V Repromedě však v případě potřeby využíváme také takzvané random či náhodné starty, tedy zahájení stimulace nezávisle na menstruačním cyklu ženy, například v případě neodkladné onkologické léčby. O tom, jak fungují a v jakých případech se dají využít, si můžete přečíst zde. Ve většině případů však hormonální stimulace vaječníků začíná s cyklem ženy.

Menstruace během IVF léčby

Samotná IVF léčba začíná hormonální stimulací, která obvykle začíná druhý den menstruace a trvá 10 až 12 dní. Zjednodušeně se jedná o pravidelnou aplikaci stimulačních preparátů, které mají za cíl dozrání optimálního počtu vajíček. V Repromedě k hormonální stimulaci používáme zejména preparát Gonal F, který se aplikuje ve formě pera. Jedná se o rekombinantní preparát vysoké kvality vyráběný v laboratoři. Během stimulace klientky pravidelně monitorujeme pomocí ultrazvuku, abychom si byli jistí, že vše probíhá tak, jak má. Poté, co folikuly dosáhnou požadované velikosti, přichází na řadu odběr vajíček. Ten je obvykle naplánovaný na 12. až 14. den cyklu.

Hormonální stimulace může ovlivnit délku i intenzitu následujících menstruačního cyklu. Ty můžou být delší nebo kratší než obvykle, nebo menstruační krvácení může být silnější nebo slabší. Některé ženy mohou také zaznamenat nepravidelné krvácení.

Embryotransfer

Embryotransfer zpravidla probíhá až v následujících cyklech, které nejsou zatížené hormonální stimulací. Důvodem je vyšší úspěšnost léčby díky lepší připravenosti děložní sliznice na přijetí embrya, ale především pro možnost využití preimplantačního genetického testování embryí. Aby totiž mohla být embrya řádně laboratorně otestována, je odložení transferu jedinou možností. 

Menstruace po embryotransferu a IVF léčbě

Pokud nedojde k těhotenství, menstruace obvykle začne 10 až 14 dní po embryotransferu. Ještě před jejím začátkem však může dojít k lehkému krvácení. Nemusíte se ničeho bát, jedná se o normální reakci těla na hormonální změny. Toto lehké krvácení však může být také znakem úspěšného uhnízdění embrya. Je proto lepší mu nepřisuzovat žádný větší význam. Tím se vyhnete zbytečnému stresu i případnému zklamání. 

IVF léčba a menstruační cyklus jsou úzce propojeny, a porozumění tomuto vztahu může ženám pomoci lépe se připravit na celý proces. V Repromedě jsme zde pro vás na klinikách v Brně a Ostravě, abychom vám pomohli na vaší cestě za vytouženým miminkem.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Objednejte se na nezávaznou konzultaci

A udělejte první krok na vaší cestě za miminkem. Lékař s vámi probere vše, co vás zajímá, a navrhne další postup.

Pokud máte žádanku od lékaře,
je vstupní konzultace zdarma.

Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842
Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983
Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842

Zobrazit na mapě

Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983

Zobrazit na mapě

Splňte si sen o kompletní rodině

Chcete se objednat nebo na něco zeptat? Vyplňte následující formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

[CZ] Obecný formulář (vyskakovací okno, str Kontakt)

 

* Povinné položky

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.