Zamlklé těhotenství – co to je, příznaky a kdy hrozí?
Blog

Zamlklé těhotenství – co to je, příznaky a kdy hrozí?

3 minuty čtení
Blog
3 minuty čtení

Zamlklé těhotenství – co to je, příznaky a kdy hrozí?

Z článku se dozvíte

Zamlklé těhotenství někdy také nazývané tichý potrat bývá obavou mnoha žen. Ačkoliv se o této psychicky velmi náročné situaci na veřejnosti příliš nemluví, nejedná se o výjimečnou záležitost. Zejména ve velmi raných fázích těhotenství se týká jednoho až dvou těhotenství z deseti. Jak se pozná, jak jej řešit a dá se mu vyhnout? Na to se podíváme v tomto článku. 

Co je zamlklé těhotenství a jaké jsou jeho příznaky?

Zamlklé těhotenství je situace, kdy se embryo, v pozdější fázi plod, v děloze přestane vyvíjet, ale tělo ho nevyloučí. Tento typ potratu se často objevuje bez výrazných příznaků, což může být pro ženy obzvláště náročné, jelikož se o této skutečnosti často dozví až při plánované ultrazvukové kontrole. Statistiky ukazují, že 10 až 20 procent známých těhotenství končí potratem. Zamlklé těhotenství pak tvoří značnou část.

Jak poznat zamlklé těhotenství

Jak už název napovídá, zamlklé těhotenství většinou probíhá bez zjevných nebo jen velmi nenápadných příznaků. Žena může mírně krvácet, mít bolesti v podbřišku a křeče. Projevem může být také absence obvyklých těhotenských příznaků, jako je nevolnost a citlivost prsů. Zamlklé těhotenství je tak diagnostikováno až lékařem během kontrolního ultrazvuku, kdy se zjistí, že plod nemá srdeční tep.

Do kdy hrozí zamlklé těhotenství

Riziko zamlklého těhotenství je nejvyšší v prvním trimestru. Ve výjimečných případech se ale může objevit i později, tedy začátkem 2. trimestru. Vlivem minimálních příznaků bývá do 5. týdne těhotenství obtížně rozpoznatelné. Většina žen totiž ještě ani neví, že je těhotná. 

Ve 12. týdnu čeká nastávající maminky první důležitý screening. Právě zde bývá bohužel často situace diagnostikována pomocí ultrazvuku, na kterém by měl být plod dobře viditelný a jeho srdce by mělo tlouct.  

Opakované zamlklé těhotenství a co to může znamenat?

Může se stát, že se tato velice psychicky i fyzicky náročná situace opakuje. To může naznačovat problém, který je třeba vyšetřit. Na vině mohou být genetické abnormality, hormonální nerovnováha, anatomické problémy dělohy nebo imunitní faktory. Z tohoto důvodu ženám, které zažijí dvě nebo více po sobě jdoucích zamlklých těhotenství, doporučujeme podstoupit podrobnější vyšetření, včetně genetického testování. V Repromedě nabízíme komplexní genetické testování, které může pomoci identifikovat možné příčiny a navrhnout vhodné řešení.

Jak řešit zamlklé těhotenství?

Většina případů zamlklého těhotenství se řeší revizí dělohy, takzvanou kyretáží. Jde o krátký ambulantní zákrok, který obvykle netrvá déle než půl hodiny. Během něj lékaři ženě v celkové anestezii obsah děložní dutiny vyčistí. Po zákroku je obvyklé slabé krvácení, které trvá zhruba týden až dva. Pokud je krvácení silnější, je třeba navštívit lékaře. Z důvodu zvýšeného rizika zavlečení infekce je také potřeba dodržovat šestinedělí. Důležité je také vynechat pohlavní styk a koupele, dodržovat klidový režim a dbát na zvýšenou intimní hygienu. 

Ve velmi raných fázích těhotenství je možné počkat, zda si tělo s vyloučením plodu neporadí samo. Případně jej podpořit léky na zvýšení kontrakcí dělohy. Jedná se o šetrnější metodu, při které není potřeba dodržovat šestinedělí a pokusit se o těhotenství je možné hned v následujícím cyklu. V žádném případě na sebe ale nespěchejte. Nechte si dostatečný čas na srovnání emocí a znovunalezení psychické rovnováhy.   

Zamlklé těhotenství po IVF

Zamlklé těhotenství bohužel může nastat i po úspěšném IVF cyklu. Přestože je IVF léčba účinným způsobem, jak pomoci párům dosáhnout těhotenství, riziko potratu, včetně zamlklého těhotenství, nemůže úplně eliminovat. Víme, že zamlklé těhotenství je psychicky náročný a bolestivý proces, klientkám proto nabízíme odbornou psychologickou pomoc a podporu. Ta pomáhá vyrovnat se se situací a pokračovat v cestě za vysněným rodičovstvím.

Pokud trpíte opakovaným potrácením, nebojte se obrátit na odborníky. V Repromedě jsme pomohli na svět už více než 6 000 dětí. Pomůžeme vám odhalit příčiny vašich problémů a navrhneme účinné a šetrné řešení. Navštívit nás můžete na našich klinikách v Brně nebo v Ostravě

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Objednejte se na nezávaznou konzultaci

A udělejte první krok na vaší cestě za miminkem. Lékař s vámi probere vše, co vás zajímá, a navrhne další postup.

Pokud máte žádanku od lékaře,
je vstupní konzultace zdarma.

Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842
Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983
Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842

Zobrazit na mapě

Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983

Zobrazit na mapě

Splňte si sen o kompletní rodině

Chcete se objednat nebo na něco zeptat? Vyplňte následující formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

[CZ] Obecný formulář (vyskakovací okno, str Kontakt)

 

* Povinné položky

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.