Jaká vyšetření vás čekají v těhotenství a proč si nechat vyšetřit genetiku?

Jaká vyšetření vás čekají v těhotenství a proč si nechat vyšetřit genetiku?

2 minuty čtení
Blog
2 minuty čtení

Jaká vyšetření vás čekají v těhotenství a proč si nechat vyšetřit genetiku?

Z článku se dozvíte

Těhotenství je nádherným obdobím plným očekávání a radosti, ale také časem, kdy je třeba podstoupit řadu lékařských vyšetření. Zdraví budoucího miminka i nastávající maminky je totiž zásadní. Jaká vyšetření vás čekají? Na to se podíváme na následujících řádcích. 

První trimestr (1.–12. týden)

Potvrzení těhotenství a základní vyšetření

Prvním krokem po pozitivním těhotenském testu by měla být návštěva gynekologa, který těhotenství potvrdí ultrazvukem. První ultrazvuk je důležitý pro ověření srdeční akce, určení termínu porodu i zjištění, zda čekáte jedno nebo více potomků. 

Odlišná situace nastává, pokud za sebou máte transfer embrya v Repromedě a po 14 dnech jste si udělala těhotenský test. V případě, že je výsledek pozitivní, pozveme vás na odběr krve a ultrazvukové vyšetření k nám. Všechna vyšetření do potvrzení srdeční akce plodu totiž probíhají u nás na klinice. Pokud bude vše v pořádku, budete předána zpět do péče svého ošetřujícího gynekologa, který vás provede celým těhotenstvím. 

Mezi 10. a 14. týdnem těhotenství vás čekají krevní testy, které zkontrolují váš celkový krevní obraz a možné infekce. Jedním z důležitých úkolů je zjistit vaši krevní skupinu a RhD faktor. Pokud jste RhD negativní a miminko RhD pozitivní, může totiž vaše tělo začít vytvářet protilátky proti krvi miminka. Aby se tomu předešlo, obdržíte v průběhu těhotenství (ve 28. týdnu těhotenství) a do 72 hodin po porodu speciální injekci, která tvorbě těchto protilátek zabrání. Tímto způsobem se chrání i případná další těhotenství, během kterých by mohly tyto protilátky ohrozit plod.

Prvotrimestrální screening

Prvotrimestrální screening vás čeká mezi 11. a 14. týdnem. Jedná se o kombinaci ultrazvukového vyšetření a biochemických testů z krve matky. Tento screening dokáže odhalit riziko Downova syndromu a dalších chromozomálních abnormalit. Kromě toho také upřesní termín porodu. 

Už od 10. týdne těhotenství můžete absolvovat neinvazivní genetické testování Prenatal Advance. Na rozdíl od jiných dostupných testů, dokáže Prenatal Advance otestovat všechny genetické informace uložené v DNA. Nesoustředí se tedy jen na nejčastější syndromy, a vy se tak dozvíte maximum o možných rizicích genetických vad. Kromě toho prozradí také pohlaví vašeho miminka. Díky jednomu vzorku krve tak můžete získat klid a jistotu. Případné včasné odhalení genetických poruch dává vám i lékařům dostatek prostoru situaci řešit. 

Nejdůležitější milníky prvního trimestru jsme zaznamenali v tomto článku

Druhý trimestr (13.–28. týden)

Druhý screening a 3D ultrazvukové vyšetření

Kolem 20. týdne těhotenství vás čeká další důkladné ultrazvukové vyšetření. Díky němu může lékař zhodnotit anatomii miminka a jeho správný růst. Posoudí také funkčnost a vývoj jeho orgánů, umístění placenty, množství plodové vody a odhalí případné abnormality ve vývoji. Kromě tohoto si z vyšetření můžete odnést 3D ultrazvukovou fotku vašeho miminka. Od 24. týdne budete navštěvovat poradnu svého gynekologa častěji, a to každé tři týdny. Mezi 24. a 28. týdnem pak podstoupíte test na těhotenskou cukrovku. 

Co byste měla vědět o těhotenství ve 2. trimestru, jsme pro vás sepsali zde.  

Třetí trimestr (29.–40. týden)

Monitorování růstu a pohody plodu

Pravidelná ultrazvuková vyšetření ve třetím trimestru jsou důležitá pro sledování růstu plodu, množství plodové vody a polohy plodu před nadcházejícím porodem. Součástí těhotenské péče jsou také krevní testy, které mají za úkol zjistit, zda vám nechybí například železo nebo jiné důležité látky. Jednoduše, zda je vaše tělo připraveno na porod.

Poslední velký screening vás čeká mezi 30. a 32. týdnem. Po 33. týdnu se frekvence návštěv vašeho gynekologa zvýší na jednu návštěvu za 14 dní. Ve 36. týdnu těhotenství vám lékař udělá kultivační stěr, aby se ujistil, že se v porodních cestách nenachází streptokok, který by mohl při porodu způsobit infekci miminka. 

Vyšetření během těhotenství jsou důležitá pro zajištění zdraví maminky i miminka. Zvláště důležité je pak genetické testování, které umožňuje včasné odhalení a řešení potenciálních genetických poruch. Pokud potřebujete poradí s výběrem vhodného genetického testu, neváhejte se na nás obrátit.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Objednejte se na nezávaznou konzultaci

A udělejte první krok na vaší cestě za miminkem. Lékař s vámi probere vše, co vás zajímá, a navrhne další postup.

Pokud máte žádanku od lékaře,
je vstupní konzultace zdarma.

Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842
Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983
Brno, Studentská 812/6

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-18 hodin.

Pohotovost +420 602 592 842

Zobrazit na mapě

Ostrava, Dr. Slabihoudka 6232/11

Vaše dotazy zodpovíme Po-Pá, 7-15 hodin.

Pohotovost +420 606 029 983

Zobrazit na mapě

Splňte si sen o kompletní rodině

Chcete se objednat nebo na něco zeptat? Vyplňte následující formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

[CZ] Obecný formulář (vyskakovací okno, str Kontakt)

 

* Povinné položky

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.